Elbilspionjärer börjar samarbeta

2010-12-16 10:55  
Nissan Leaf (t.v.) och Mitsubishi Imiev, samarbetet fördjupas.

Mitsubishi och Nissan ska samarbeta om komponenter för att pressa priserna på de dyra elbilarna.

Mitsubishi och Nissan har den senaste tiden gjort flera överenskommelser om samarbeten på olika plan. De båda biltillverkarna är först med masstillverkning av elbilar.

Nissan tillverkar själva elmotorerna till sin eldrivna bil Leaf, medan Mitsubishi köper motorerna till sin elbil Imiev från en elmotortillverkare. Båda företagen är beroende av utomstående leverantörer när det gäller batterier.

Genom samarbetet skulle de två företagen kunna standardisera vissa viktiga komponenter som motorer och frekvensomriktare. Därigenom sänks utvecklings- och produktionskostnaderna för komponenterna.

Mitsubishi Imiev har tillverkats sedan sommaren 2009. För innevarande budgetår planeras en produktion på 9000 bilar och 2012 ska produktionen vara uppe i 40000 bilar. Mitsubishi levererar även elbilen till franska Peugeot Citroën, som säljer den under egna varumärken.

Nissan börjar den 20 december att leverera sin eldrivna modell Leaf till den japanska marknaden. Den ska senare även säljas i Europa och i USA. 2013 räknar man med en produktion på 250000 elbilar.

Håkan Abrahamson

Mer om: iMiEV Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt