Elbilsmonster ska pressa rekord i Pikes Peak

2013-06-24 15:39  
Monster Sport E-Runner 2013 Foto: Team Apev

För andra året i rad ställer elbilen Monster Sport E-runner upp i legendariska bergsloppet Pikes Peak i Colorado. Nu med målet att sätta rekord.

Till legendariska Pikes Peak International Hill Climb, som i år körs för 91a omgången, kommer Apev (Association for the Promotion of Electric Vehicles) med en eldriven racersportvagn som ska köra den knappt 20 km långa sträckan på 9 minuter och 30 sekunder.

Lyckas man blir det 16 sekunder snabbare än den hittills bästa tiden, som sattes förra året med en bensindriven racer. Bakom ratten på monsterbilen sitter Nobuhiro Tajima, som rattat vinnarbilar tidigare, men som bytt från fossildrift till eldrift i år.

Bilen har tagits fram av Tajima Motor Corp. Fyrhjulsdriften kommer från Sim-drive Corp i Kawasaki. Bilen drivs av två vattenkylda elmotorer från GKN. Litiumjonbatteriet kommer från Mitsubishi.

Pikes Peak International Hill Climb, "Race to the Clouds", är en bergstävling som mäter 19,99 km. Banan innehåller 156 kurvor och inleds på en höjd av 2860 m ö h, med målgång på höjden 4300 m ö h. Hela sträckan är sedan något år asfalterad, från att tidigare ha bjudit på blandad grusväg och belagda vägsträckor.

Tävlingen är indelad i flera klasser och går av stapeln 24 - 30 juni i Colorado Springs i USA.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt