Elbilsföretag satsar på USAs västkust

2008-11-27 13:50  

USAs västkust ska bli ett centrum för elbilar. Tillsammans med företaget Better Place planerar nu tre stora städer att bygga ett nätverk med stationer där elbilsägarna kan ladda och byta batterier.

Det är borgmästarna i San Francisco, San Jose och Oakland , som vill satsa på en regional infrastruktur för elbilar.

Totalt handlar det om en investering på cirka 7 miljarder kronor. Målet är att göra området runt San Francisco Bay till ”USAs elbilshuvudstad”, skriver nyhetsbrevet Greenbuzz.

Better Place affärsidé är att skapa ett globalt nätverk med elbilar och laddningsstationer. I San Franciscos Bay Area planerar företaget att installera 250 000 laddställen, 200 stationer där bilisterna kan byta batterier och en stor kontrollcentral. Allt ska vara klart innan 2012.

Tidigare har Better Place presenterat liknande planer i Australien, Israel och Danmark.

Företaget leds av datorföretaget SAPs tidigare teknikchef Shai Agassi. Enligt New York Times hävdar Agassi att han har samlat ihop nästan 1,5 miljarder kronor i riskkapital.

Tanken är att företaget ska stå för investeringarna i infrastrukturen och sedan få invånarna i städerna som kunder.

Hos Better Place ska man kunna köpa en elbil till subventionerat pris och sedan abonnera på batteriet. Laddar och byter batteriet gör kunderna på de stationer som byggs upp av företaget.

Än så länge verkar dock Better Place vara mer vision än verklighet. Sedan starten förra året jobbar Shai Agassi för fullt med att skaffa sig nya företag och städer att samarbeta med, men något färdigt system för laddning och byten av batterier finns inte.

Jonas Hållén

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt