Elbilen Imiev krockad både fram och bak

2011-01-17 14:36  

Lagom till säljpremiären i Europa för Mitsubishis elbil Imiev testade motororganisationen ADAC om bilen skulle bli en "elbomb" vid en krock.

Farhågor har uttalats om att elbilarna kommer att köra omkring på vägarna som veritabla elbomber som kan orsaka stor skada vid trafikolyckor.

Tyska motororganisationen ADAC har därför genomfört ett krocktest med en av de få Imievbilar som funnits att tillgå.  Försäljningen i Europa har just inletts.

Bilen frontalkrockades först i hastigheten 64 km/h, för att senare bli påkörd bakifrån av ett fordon som vägde 1400 kg i hastigheten 80 km/h.

Resultaten av testerna visar att den lilla elbilen står sig bra, trots de mycket korta deformationszonerna.

Vid frontalkrocken fanns bara anmärkningar mot skyddet för underben och fötter, som bör förbättras. Även vid påkörning bakifrån uppträdde bilen stabilt.

Faran för att batteriet skulle utgöra en risk besannades inte. Inga av litium-jonbatteriets 88 celler gick sönder, och en automatisk strömbrytare såg till att systemet var strömlöst när räddningspersonal gick fram för att öppna dörrar och undersöka bilen.

Håkan Abrahamson

Mer om: batteri iMiEV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt