Elbilar ska kunna laddas i hela landet

2015-08-18 13:53  

Alla nya laddstationer ska inte hamna i Eskilstuna. Det ska Energimyndigheten se till.

Regeringen utsåg i somras Energimyndigheten till nationell samordnare för utbyggnaden av laddinfrastruktur för elfordon. Ny Teknik ställer fem frågor till Anders Lewald, senior rådgivare på myndigheten.

 

Varför behöver laddningen samordnas?

- Elbilar är en viktig del för att nå regeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030, och då måste det vara lätt att ladda sitt fordon. En av utgångspunkterna är att laddningen ska fungera i hela landet, oavsett om du bor i Stockholm, Göteborg eller norra Norrland, säger Anders Lewald.

 

Vad ska ni göra rent praktiskt?

- Den som vill bygga en laddstation kan få bidrag av Naturvårdsverkets program för lokala klimatinvesteringen. Alla utom privatpersoner kan ansöka, exempelvis elbolag, bostadsrättsföreningar eller företag. Vår uppgift är att säkerställa att stödet fördelas på ett bra sätt. Om det kommer jättemånga ansökningar från Eskilstuna så ska inte alla pengarna gå dit, säger Anders Lewald.

 

Hur ser behovet av ny laddning ut?

För de allra flesta är det viktigast att kunna ladda bilen där den står parkerad till vardags: på jobbet och hemma. För villaägare är det ganska enkelt att ordna, men det behövs fler normalladdare på parkeringsplatser för personer som bor i lägenhet och på arbetsplatser.

Utbyggnaden av snabbladdare längs vägar har däremot kommit igång ganska väl, säger Anders Lewald.

 

Har ni någon mer uppgift?

Vi ska även säkerställa att elbilsägare lätt kan hitta information om var det finns offentliga laddplatser. Det är dessutom ett krav som träder i kraft nästa höst i EU-direktivet för infrastruktur för alternativa drivmedel.

 

Vad kör du själv för bil?

Jag brukar köpa begagnade bilar, och för mig var en biogasbil det bästa valet när jag bytte bil senast. Men jag följer begagnatpriserna, och om det går att en elbil köpa till vettigt pris nästa gång jag byter bil så är jag absolut intresserad.

 

 

Efterlysning: Har du semestrat i elbil i sommar?

Vi vill intervjua dig som har semestrat med elbil och kört längre än vad du gör till vardags. Då har du säkert använt publika laddstationer. Hur har det funkat?

Hör av dig till charlotta.vonschultz@nyteknik.se

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt