Elbil sätter nytt långfärdsrekord

2010-10-26 11:52  
Lekker Mobil är en ombyggd Audi A2.

En elbil har kört sträckan München - Berlin, 605 km, utan att laddas om. Världsrekord för eldrivna bruksbilar, hävdar tillverkaren.

Bilen är en ombyggd Audi A2 med plats för fyra personer. Den genomförde sin rekordkörning under natten och kom fram till Berlin i går morse. Färden tog 7 timmar.

Färden gick i hastigheter upp mot 130 km/h. Bilen är utrustad med värmestolar, klimatanläggning, radio, krockkuddar ABS-bromsar, antisladdsystem och servostyrning.

Batteriet inkräktar inte på volymen i bagageutrymmet. Batteriet är av typen litium-metall-polymer, och ska vara lättare än andra typer av litiumbatterier. Det tillverkas av DBM Energy, som i en tidigare rekordkörning låtit en eldriven gaffeltruck arbeta i 32 timmar utan omladdning.

Bilresan arrangerades av elleverantören Lekker tillsammans med DBM med stöd från tyska ministeriet för näringsliv och teknik.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt