El-racer inget för Stirling Moss

2010-11-04 08:18  

Den före detta Formel 1-kungen Stirling Moss tror inte att elbilar har någon framtid på racingbanorna. ”Utan motorljud försvinner spänningen”, säger han.

Stirling Moss är adlad efter sina makalösa framgångar i Formel 1-cirkusen på 50- och 60-talen.

Hans namn var på allas läppar och få britter i hans generation var lika kända som han.

I Sverige var han extra känd tack vare att hans syster Pat Moss var gift med vår egen rallykung Erik Carlsson-på-taket.

I dag är han 81 år och kör sällan bil, bara scooter.

Men han bjöds nyligen in till ett elbilsjippo, arrangerat av prinsen av Wales.

Han gillade elsportbilen Tesla, som bygger på den brittiska sportbilen Lotus. Han tyckte att Mitsubishis elbil Miev verkade praktisk men sågade Smart For Two.

- Trist, sade Stirling Moss.

Tidningen Metros internationella motorredaktör Emma E Forrest träffade honom och frågade vad han tror om elbilarnas framtid.

- Eldrivna bilar är framtiden för stadsbilarna. Teslans prestanda var fantastisk. Det var otroligt. Man trycker på gasen och når 60 på 3 sekunder.

Finns det utrymme för en eldriven Formel 1-bil?

- Det skulle vara bra men det finns två problem. Ett är motorns kapacitet. Ett annat är att ljudet är en så viktig del av Formel 1 att det inte skulle var så spännande från publikens synpunkt, säger han till Metro.

Han tycker att Formel 1 är trist nuförtiden. Spänningen begränsas av tekniken och reglementet.

- Förarna är fortfarande lika bra som förut, men deras möjligheter att visa sin skicklighet har minskat. På min tid bidrog en förare med kanske 25 procent till segern. Nu kan föraren inte tillföra mer än 4-5 procent. Han kan helt enkelt inte göra mer, säger Stirling Moss.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt