El-Porsche utmanar Tesla nästa år

2008-10-15 13:46  

Sju sekunder ska räcka för att nå 100 kilometer i timmen med biltillverkaren Rufs elmodifierade Porsche 911, nyligen uppvisad i Tyskland. Den blir utmanare till den kaliforniska elsportbilen Tesla Roadster.

Redan från start ger elmotorn sitt fulla vridmoment, på 650 newtonmeter. Och med de tysta, riviga accelerationer som följer av det ska Ruf få välbeställda sportentusiaster att öppna plånboken.

Det tyska familjeföretaget, med sina 65 anställda, är klassat som biltillverkare trots att dess bilar i många årtionden har byggts med chassin och karosser från Porsche. Den här gången är det en Porsche 911 som byggs om till vad som hos Ruf så här långt kallas Konzept Modell A.

Motorn ger 150 kilowatt, vilket räcker för en maxhastighet runt 225 kilometer i timmen. Tillverkaren beräknar att strömmen för att driva bilen kommer att kosta motsvarande 2,50 till 5 kronor per mil, beroende på när på dygnet den laddas från elnätet. En laddning ska räcka mellan 25 och 32 mil.

Bilens totala vikt blir drygt 1900 kilo. Det inkluderar 550 kilo järnfosfatbaserade litiumjonbatterier från brittiska Axeon.

Ett exemplar av den nya elbilen väntas kosta motsvarande mellan 1,5 och 1,8 miljoner kronor.

Konkurrenten Tesla Roadster är betydligt mindre, 1220 kilo, och ska ta sig upp i 100 kilometer i timmen på bara fyra sekunder. Dess motoreffekt är 185 kilowatt, och priset 1,1 miljoner kronor, alltså snäppet lägre än för Rufs bil. Tesla Roadsters vridmoment är 380 newtonmeter.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt