EIB sa ja till Saabs lån

Christian von Koenigsegg och Jan-Åke Jonsson

Europeiska investeringsbanken sa i dag ja till det utvecklingslån som Saab sökt och som är en förutsättning för den förestående försäljningen till Koenigsegg.

EIB gick med på att låna ut sammanlagt 400 miljoner euro, 4,1 miljarder kronor. 320 miljoner euro ska gå till utveckling av teknik som ska minska kommande Saab-bilars koldioxidutsläpp.

Resterande 80 miljoner euro ska användas för att hjälpa Saab att förbättra den aktiva och passiva säkerheten i bilarna.

EIB kräver dock att den svenska staten står som garant för lånet. Innan det kan göras ska EU-kommissionen granska om lånet strider mot de regler för statligt stöd som gäller inom unionen.

Den granskningen beräknas vara klar först mot slutet av året.

Statssekreterare Jöran Hägglund kommenterar besked från EIB

- EIB:s besked innebär att Saab Automobile AB tar ett nytt viktigt steg i en lång process mot att bli ett självständigt fordonsföretag. Nu ska Saab Automobile AB också komma överens med Riksgälden om villkoren för eventuella statliga kreditgarantier. För lånets ekonomiska villkor krävs också ett godkännande av Europeiska kommissionen, säger Jöran Hägglund, statssekreterare på Näringsdepartementet med ansvar för fordonsfrågor.

- Först när den Europeiska kommissionen har godkänt villkoren och det finns en överenskommelse med Riksgälden kan regeringen ta ställning till lånegarantier för Saab Automobile AB:s EIB-lån, säger Jöran Hägglund.

Förutom till Saab beviljade EIB idag ett lån på 200 miljoner euro till Renault för bygget av en fabriksanläggning i Marocko.

(Uppdaterad version)

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt