EIB ger miljarder till rumänska Ford

2010-01-21 13:08  

Europeiska investeringsbanken beviljar Ford i Rumänien lån på 400 miljoner euro — motsvarande 4, 2 miljarder svenska kronor —  för att tillverka nya bränslesnåla bilar.

Pengarna från Europeiska investeringsbanken, EIB, ska användas till bygga ut och modernisera fabriksanläggningen i Craiova i sydvästra Rumänien.

Syftet är att möjliggöra tillverkning av nya B-Max i år och så småningom en framtida bilmodell. Även en skåpbil ska produceras.

Medlen ska också bidra till produktionen av en ny liten, ”högteknologisk”, bränslesnål bensinmotor, skriver EIB i ett pressmeddelande i dag torsdag.

Den rumänska regeringen har gått i borgen för Ford-lånen och lämnat en 80-procentig garanti som en form av statligt industristöd, uppger banken.

Ford får dessutom låna ytterligare 200 miljoner euro, eller 2, 1 miljarder svenska kronor, för att bedriva forskning och utveckling kring nya småbilsmodeller vilka ska tillverkas i Fords rumänska fabrik. Forskningen i sig kommer emellertid att bedrivas av Ford i Tyskland.

När Craiova-fabriken är fullt utbyggd väntas den att ha runt 7000 anställda och kunna tillverka 300 000 bilar om året.

Mer om: Fordonskrisen EIB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt