Efter succén – nu stoppar Opel försäljningen av elbilen

2017-10-24 13:25  
Opel stoppar försäljningen av elbilen Ampera-e – man har svårt att få fram nya exemplar. Foto: Opel

En försäljningssuccé, som inte längre får säljas. Opels elbil Ampera-e har sålt som smör i Norge – så pass att man nu stänger dörren för nya kunder. ”Vi uppmanar våra försäljare att inte skriva fler kontrakt på Ampera-e”, säger Opels norska informationschef.

Det låter som ett kärt problem, men Opel kan inte få fram tillräckligt med exemplar av elbilen Ampera-e för att mätta marknaden. Och nu rapporterar norska Tek.no att tillverkaren bett handlarna att sluta sälja bilen.

– Om man önskar så kan man ställa sig på väntelista. För de som eventuellt beställer en bil nu talar vi som tidigast om en leverans 2019, säger Stein Pettersen, Opels norska informationschef, till Tek.no.

I Europa är det Norge som är den stora elbilsmagneten. Av samtliga Ampera-e levererade till världsdelen har vårt västra grannland fått 90 procent. Trots det väntar mer än 3 000 köpare på sina bilar. Övriga exemplar, och då pratar vi bara om ett fåtal, har gått till Tyskland, Holland och Schweiz. Totalt sett har GM lyckats skeppa över strax över 1 000 Ampera-e.

I USA är situationen en annan. Där har många handlare ett allt för stort lager av Chevrolet Bolt (som Opel Ampera-e kallas där), så pass stort att GM till och med förlängde sommarledigheten på fabriken för att minska lagren.

Problemet med överflöd av Bolt, snålt med Ampera-e underlättas inte heller av att GM sålde Opel till den franska PSA-koncernen tidigare i år.

Felix Björklund

Mer om: Opel Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt