Efter rekordmilda säsongen – isbrytarna lägger till

2020-05-07 07:36  
Det behövs ingen isbrytning så Atle och de andra isbrytarna ligger kvar vid kaj. Arkivbild. Foto: Karl Herlin/Sjöfartsverket/TT

Isbrytarsäsongen är över för i år och nu ligger alla Sjöfartsverkets isbrytare i hamn. Det har varit en ovanligt mild säsong för isbrytarna, som har behövt genomföra rekordfå assisteringar.

Varje vinter får svensk sjöfart assistans av isbrytare. I måndags hade det blivit så isfritt i landet att sjöfarten kunde pågå vid alla svenska hamnar utan hjälp från isbrytarna.

– Under 20 år har det inte varit så liten isutbredning som det har varit nu. Däremot är det alltid is längst uppe i norr och isbrytarna har fått jobba på ändå, säger Anders Dahl, isbrytarchef vid Sjöfartsverket.

Årets säsong har även varit rekordkort då den kom i gång så sent som i slutet på januari. Att säsongen avslutas första veckorna i maj är däremot som det brukar vara.

– Så det är inte ett jättetidigt avslut men det var en mycket sen början.

Enligt Anders Dahl finns det ingenting som tyder på att isfria vintrar kommer att höra till vanligheten.

– Däremot är det svårt att säga hur framtiden kommer att se ut. Men vi behöver finnas när det blir is för att garantera att vintersjöfarten hålls rullande varje vecka, varje dag, året runt. Då måste vi ha resurser för det. Visar det sig att det blir mildare över tid så får man så klart se över arbetssätt och resurser.

Mer om: Isbrytare Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt