Efter Bezos stämning – Nasa pausar med månlandare

2021-08-20 13:01  
En illustration från Space X på hur det kan komma att se ut när USA åter skickar människor till månen. Foto: Space X/Nasa/AP/TT

Nasa pausar utvecklingen av en månlandare. Beslutet är ett resultat av att Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin stämt den amerikanska rymdstyrelsen för att Elon Musks konkurrerande Space X fått kontraktet.

Arbetet stoppas oktober ut, meddelar Nasa. Blue Origins stämning ska tas upp i domstol den 14 oktober, och Nasa räknar med att den juridiska processen ska vara klar till november.

Det var i en upphandling i april som Space X erövrade kontraktet för att få bygga USA:s nästa månlandare, ett projekt värderat till 2,9 miljarder dollar (motsvarande 25 miljarder kronor).

Blue Origin hade hoppats att två företag skulle få uppdraget, så att utvecklingen skulle bli en slags tävling om bästa förslaget. I sin stämningsansökan skriver företaget att man vill "återställa rättvisa förhållanden, skapa konkurrens och försäkra att USA får en säker återkomst till månen".

Mer om: Nasa Blue Origin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt