Effektivare batteri bakom billigare elbil

2011-06-17 11:08  
20 Ah SCiB-cell Foto: Toshiba

Mitsubishi byter batterileverantör och sänker priset på elbilen Imiev.

Mitsubishi, som tidigare köpt batterier till Imiev från GS Yuasa, har skrivit kontrakt med Toshiba om leverans av företagets SCiB-batterier.

Dessa har en anod av litiumtitanatoxid i stället för kol, och detta ska ge snabbare laddtider och fler laddcykler. Dessutom ska risken minska för att barriären mellan anod och katod skadas och orsakar kortslutning.

Enligt Toshiba ska SCiB-batteriet ha kapacitet för 2,5 gånger fler laddcykler än konventionella litiumjonbatterier.

Det laddar till 80 procents kapacitet på 15 minuter, till 50 procent kapacitet på 10 minuter och till 25 procent kapacitet på 5 minuter. Snabbladdning ska fungera i temperaturer ner till -30 °C.

De nya billigare versionerna av Imiev liksom en eldriven distributionsbil får kortare räckvidd än tidigare modell, 120 km i stället för 160 km. Med effektivare batteri betyder det att batteriet i bilen kan bli avsevärt mindre än tidigare.

Håkan Abrahamson

Mer om: iMiEV Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt