EADS hotar skrota A400M

2008-09-22 08:52  
A400M

Flygplanstillverkaren EADS hotar att lägga ner det försenade projektet med militära transportplan, A400M. Planet är minst ett år försenat och blir allt kostsammare för EADS.

Tyska nyhetsmagazinet der Spiegel uppger att EADS-chefen Louis Gallois skickat brev till tyska försvarsministern Franz Josef Jung, i vilket han skriver att straffavgifter på grund av förseningen inte kommer på fråga.

Jung ska enligt uppgift ha kontaktat andra försvarsministrar i Europa som också beställt A400M, och attityden är att man vill ha ersättning för förseningen.

Gallois hotar då med att stoppa hela flygplansprojektet. Enligt der Spiegel har EADS redan diskonterat den beräknade vinsten av projektet.

EADS avböjer att kommentera saken. En talesman för försvarsministeriet bekräftar dock att ett brev från Gallois ankommit till ministeriet.

Utvecklingen av transportplanet A400M är ett av de största militära utvecklingsprojekten i Europa och har hittills kostat närmare 200 miljarder kronor. Omkring 180 plan har hittills beställts.

Planet har ännu inte gjort sin första provflygning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt