EADS hoppas sälja 500 Militairbus

2010-03-17 08:56  
A400M i luften 11 december 2009

Europas militära transportflygplan A400M förväntas under en 30-årsperiod säljas i runt 500 exemplar.

Chefen för Airbus militära division, som ingår i flygkoncernen EADS, Domingo Urena-Raso, uttryckte i ett uttalande i veckan en optimistisk syn på möjligheterna att sälja det problemtyngda militära transportplanet Airbus A400M.

Planet, som populärt kallas Militairbus, är omkring tre år försenat, och hela projektet har hotats av nedläggning vid flera tillfällen. Det premiärflög i Sevilla den 11 december 2009.

Planet blir mycket dyrare än vad det var tänkt, och av beställarna har ett land, Sydafrika, hoppat av. Idag finns 180 order på flygplanet.

När leveranserna kommer igång 2013 räknar EADS med att kunna bygga fyra plan första året, och året därpå dubbelt så många. Från 2016 ska tillverkningskapaciteten i fabriken i Sevilla ha ökats så att man klarar att leverera 2 - 2,5 plan i månaden.

I försäljningsprognosen för de kommande 30 åren har EADS inte räknat in marknader som Kina och staterna i före detta Sovjetunionen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt