E:ons vägprojekt: 70 laddstolpar mellan Stockholm och Hamburg

2016-01-28 08:02  

Infrastruktur för el och naturgas ska göra transporterna grönare.

26 januari togs första spadtaget på projektet Great. Till år 2018 ska 70 snabbladdstolpar för elbilar och två tankstationer för naturgas placeras ut på sträckorna mellan Stockholm och Oslo via Malmö till Hamburg. Arbetet får finansiering av EU och drivs av E.on i samarbete med Region Skåne och andra kommuner längs vägsträckan.

Jakob Holmström, presschef på E.on har än så länge inga siffror på hur många fordon som kan tänkas utnyttja projektets ladd- och gasstationer när de kommit på plats:

– Det får framtiden utvisa. Men det här är ett steg mot en framtid med fossilfri fordonsflotta, säger han.

– Många bilister, inklusive jag själv, funderar på att köpa en elbil, men blir avskräckta för att det inte finns tillräckligt med laddstationer.

Vad är din kommentar till att ni använder naturgas, som inte är ett fossilfritt bränsle?

– Naturgas är ett bättre alternativ i jämförelse med bensin och diesel, inte minst för närmiljön. Det är ett steg i rätt riktning, särskilt för den tunga transporten. Den trenden ser vi ju också hos sjöfarten som håller på att ställa om från diesel till gas

Jakob Holmström påpekar att gas som tankas i Sverige innehåller 73 procent biogas.

– För bara några år sedan var det runt 50 procent. Vi ökar totalen och målet är att på sikt fasa ut naturgasen helt, säger han.

Just nu arbetar E.on med flera olika gasanläggningar, näst på tur är ett samarbete med Ragnsells, om en industrianläggning vid Högby torp utanför Stockholm.

– Vi ser helt enorma möjligheter att ta tillvara på rester från industrin, där en industris rester blir råvaror för en annan.

 

Ny Teknik redaktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt