Dubai har testat sin autonoma flygtaxi

2017-09-29 12:01  
Volocopter har testat sin autonoma flygtaxi för första gången. Foto: Volocopter

I Dubai storsatsar man på teknik – och nu har Volocopters autonoma flygtaxi genomfört sitt första test. Flygningen bevittnades av Dubais kronprins, som var mycket nöjd med uppvisningen.

Det var i måndags som Dubai Civil Aviation Autority (DCAA) visade upp sitt koncept på en framtida autonom flygtaxi. Farkosten flög i fem minuter på en höjd av 200 meter.

Själva flygtaxin byggs av tyska företaget Volocopter och ser ut lite som en klassisk helikopter, fast utan stjärtbom – och istället för en stor propeller har den 18 små. Volocoptern har plats för två, men under testet var den obemannad.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att flygningen bevittnades av Dubais kronprins som var mycket nöjd med teknikuppvisningen.

– Det här är ytterligare ett bevis på vårt engagemang för en positiv förändring. Vi utforskar konstant möjligheterna att tjäna och öka lyckan i samhället, sade Dubais kronprins Sheikh Hamdan bin Mohammed i ett uttalande.

Målet är att flygtaxin ska klara 30-minutersresor och ”hoppa” mellan olika noder. Exakt när Volocoptrarna ska ingå i transportnätet är oklart. Det återstår fortfarande år av tester och validering – dock är man från myndighetshåll hoppfull om att det ska gå fort. Redan till 2030 önskar Dubais Road and Transport Authority (RTA) att var fjärde passagerare ska transporteras autonomt.

Det tyska företaget å sin sida hoppas att man inom fem år ska kunna få igång taxitjänsten.

– Den klarar redan att flyga enbart på gps-signal i dag. Och vi kommer implementera full sensorisk kapabilitet vilket innebär att den ska klara av att hantera okända föremål, säger Florian Reuter, vd för Volocopter, till nyhetsbyrån.

Se testflygningen här:

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt