Drönarsvärmen kan rädda personer som gått vilse

2017-09-19 09:23  
Bild från CBS Denvers webbklipp på Youtube.

University of Colorado Boulder utvecklar systemet som gör det möjligt för en person att kontrollera en hel svärm av drönare. Tekniken kan bland annat revolutionera eftersök av försvunna personer.

Teamet från University of Colorado Boulder har fått ett specialtillstånd från Federal Aviation Administration (FAA) för sin forskning. Under förra månaden tillbringade de tre veckor i Pawnee National Grassland för att testa sina drönarsvärmar. Universitetets system har potential för att tillåta en person kontrollera upp till 30 drönare på en gång – och resultaten är mycket lovande.

– Framtidens drönare kommer kunna flyga autonomt med minimal mänsklig översyn, och genom samverkan med andra flygfarkoster utföra ett brett utbud av uppdrag säkert och effektivt, säger Eric Frew, assisterande professor på universitetet.

Drönarsvärmar är inget nytt, men med det nya systemet behöver operatören inte ha koll på enskilda farkoster – utan bara hålla utsikt framför svärmens front. Drönarna kan skickas upp om och om igen, utan omprogrammering.

Läs mer:

Läs mer: Nytt rekord för drönarsvärm

Projektet sker i samarbete med Korean Advanced Institute of Science and Technology i Daejeon. Koreanerna står för utvecklingen av de algoritmer och den mjukvara som koordinerar farkosterna. CU Boulder står bakom mjukvaran som låter drönarna spåra enskilda sändare.

Många myndigheter och samhällsorgan kan se en potentiell nytta med tekniken. Bland projektets samarbetspartners finns Colorado Parks & Wildlife, Boulder County Parks and Open Space.

Läs mer:

Läs mer: Militära drönarsvärmen fattar egna beslut

Vanliga drönare har redan använts för att lokalisera vandrare som gått vilse – och det är inte svårt att föreställa sig hur en stor svärm skulle öka räddningstjänstens chanser att hitta individer i delstatens vidsträckta vildmarker. Farkosterna kan följa en nödsignal, och även spåra sändare på djur.

– Personal och tid är avgörande – och jag brukar ha brist på båda sakerna. Att kunna köra 30 drönare på en gång, med en central kontrollstation, det är riktigt imponerande. Och när det kommer till säkerhet så gillar jag helt klart att jag kan positionera en drönare istället för att riskera någon ur mitt team, säger Chris Ziegler, Grand County Search & Rescue till CBS Denver.

Kolla in film med drönarsvärmen här:

 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt