3d-skrivare öppnar upp för produkter med en avancerad design, tillverkade av material som inte skulle gå att producera med traditionella metoder. Det konstaterar Mark Kirby från Renishaw Canada. Drönarraketen ”Firefly” är utskriven i titan och ska klara Mach 0,8. Det är en imponerande hastighet för en farkost som är mindre än en pet-flaska.
– Det finns inget som liknar den här farkosten i hela världen. Det här är ett område där 3d-skrivare kommer vinna varje gång. En sådan här kropp, ihålig med tunna väggar, skulle inte kunna fräsas ur ett ämne med några av de maskiner vi har – inte till en acceptabel kostnad. Jag skulle inte heller kunna gjuta den, säger Mark Kirby till Engineering.com.
Tack vare en smart låsning mellan de två delarna klarar det tunna höljet av trycket. Under magen sitter en stabiliserande vinge på en fjäder.
Vilka behov skulle då kompakta raketdrönare kunna fylla? Renishaw Canada anser att det finns ”en lucka i luftrummet”. Kompakta och lätta drönare opererar på låg höjd – men för de som vill flyga högt och snabbt finns bara stora missiler. Firefly skulle exempelvis kunna bära sensorer in i orkaner. I framtiden är det tänkbart att raketen kan skjutas iväg från en Mars Rover, för att ge en vy av den röda planeten.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.