Drönarföreningen UAS Sweden om senaste domen om drönarkameror

2015-12-22 10:10  
Foto: Pixabay

"Många filmar utan tillstånd i dag. Vi lever i en gråzon", säger Kim Mortensen, ordförande i branschföreningen UAS Sweden, om att kameraövervakningslagen anses omfatta kameror på drönare.

Ny Teknik rapporterade igår om en ny dom i Kammarrätten i Jönköping som slår fast att drönare med kameror lyder under kameraövervakningslagen. Därmed behöver de som filmar på allmänna platser ha tillstånd från länsstyrelserna. Domen träder i kraft i januari.

Branschföreningen UAS Sweden har i dag ett 50-tal medlemmar. Det handlar om professionella operatörer som har flygtillstånd från Transportstyrelsen och ofta också tillstånd från de olika Militärkommandona i Sverige att självgranska bilder ur försvarssynpunkt.

Men ordförande Kim Mortensen är djupt bekymrad över att många av medlemmarna får avslag från länsstyrelserna när de vill filma eller ta bilder på platser dit allmänheten kan vistas.

–  De får nej direkt. Integritetsintresset överväger behovet av att filma på allmän plats, säger han.

Han uppger att sammanlagt omkring 1 000 personer i Sverige har kommersiella uppdrag som innebär att de filmar eller tar stillbilder med kameror på sina drönare

– De som är i branschen bryr sig inte om att söka tillstånd. De vet att de får nej.

Så deras filmning är eventuellt olaglig?

– Ja, vi lever i en gråzon allesammans. Det är därför näringsdepartementet måste ta tag i detta så att lagen blir funktionell.

i november kom också en dom från Kammarrätten i Göteborg. Där gör man samma tolkning som nu senast vid Kammarrätten i Jönköping. Kamerorna på drönare måste ha tillstånd, eftersom de omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen.

Men ska man helt bortse från att kameror kan innebära övervakning av enskilda? Hur ser du på risken att man i branschen kränker enskildas privatliv, eller rätt att vistas i skogen och mark, eller på torg och gatpor - utan att bli filmade?

– Vi menar ju att man måste se till syftet. Vårt arbete syftar inte till övervakning, utan till att utföra olika jobb som mätarbeten och annat. Vi har ju en annan lag om kränkande fotografering som kan användas och nästa år kommer också en lag om landskapsskydd, som kommer att bli möjlig att använda, säger Kim Mortensen.

Han uppger att drönaroperatörerna dock får tillstånd om de kan visa att skog och åkrar är inhägnade så att enskilda inte kan vistas där.

Domen från Göteborg är nu överklagad och ligger för prövning i Högsta förvaltningsdomstolen, som är högsta instans.

Datainspektionen, som är central tillsynsmyndighet, anser att drönarkamerorna ska omfattas av kameraövervakningslagen - och nu finns två alltså också två domar i Kammarrätterna som bägge rör yrkesmässig verksamhet

– Kammarrätternas dom är inte vägledande utan vi inväntar prövningen i Högsta Förvaltningsdomstolen, uppger Knut Johansen, teknisk doktor och ombud för företagaren Per-Olof Edberg i Lotorp, en av dem som överklagat ett nekat tillstånd att filma utifrån kommersiella uppdrag.

– Vi kommer att överklaga domen i Kammarrätten i Jönköping, uppger Knut Johansen.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt