Drönarförbud över japanska städer

2015-07-15 09:58  
Japanska regeringen vill ha strängare regler för drönare i tättbebyggda områden. Foto: TT-bild

Den japanska regeringen fattade på tisdagen beslut om en lagändring som förbjuder fri flygning med drönare över tättbebyggda områden.

Efter flera incidenter under våren, där exempelvis en drönare landade på premiärministerns tak i Tokyo, beslutade regeringen på tisdagen att föreslå riksdagen (Diet) att genomföra en lagändring som förbjuder flygningar med drönare i 23 distrikt i huvudstaden Tokyo, liksom i alla andra provinshuvudstäder i landets prefekturer (län).

Transportministeriet ska även utforma regler som innebär att områden med en befolkning på mer än 4000 personer per kvadratkilometer också berörs av flygförbudet för drönare.

Med lagändringen måste den som vill flyga drönare först begära tillstånd hos den närmaste flygledningen i området. Dessutom införs förbud för nattflygningar eller vid väderleksförhållanden när operatören inte har full koll på drönaren.

Straffet för att överträda bestämmelserna kommer att bli böter upp mot motsvarande drygt 30000 kronor.

Förutom en skärpning av reglerna från regeringen vill flera motsvarande länsstyrelser i landet införa lokala regler för hur drönare och radiostyrda modellflygplan får användas, rapporterar Asahi Shimbun.

Håkan Abrahamson

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt