Drönare slipper tillstånd för kameraövervakning

2015-04-13 15:02  
Foto: All Over Press

Att fota trädgårdar från luften är inte att betrakta som kameraövervakning. Det slog Förvaltningsrätten i Malmö fast i en ny dom i dag.

I januari i år förbjöds en fotograf i Skåne att fotografera trädgårdar från luften med en drönare för olika trädgårdsreportage. Det enligt ett beslut från Länsstyrelsen i Skåne.

Enligt beslutet räknas drönarens kamera som en ”uppsatt” kamera som kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde. Därmed faller den under kameraövervakningslagen.

- Länsstyrelsen har inte hängt med i teknikutvecklingen och har en ålderdomlig tolkning av lagen. Mitt syfte är inte att övervaka någon utan att dokumentera naturscener. Dessutom är kameran inte fast uppsatt och lämnad ensam, utan styrs av mig hela tiden, sa fotografen Staffan Christensen, som driver företaget Marknadsting i Gånarp tillsammans med sin fru, i en intervju med Ny Teknik.

Han överklagade till Förvaltningsrätten i Malmö som nu gett honom rätt. I den nya domen skriver Förvaltningsrätten att kameran inte är att betrakta som ”varaktigt uppsatt” och därmed faller den inte heller under kameraövervakningslagen.

- Det innebär inte att det är fritt fram för fotografering med drönare, säger chefsrådmannen Ulrika Geijer. Dels krävs andra typer av tillstånd för att använda drönare, dels kan till exempel brotten ofredande eller sexuellt ofredande bli aktuella om fotograferingen har sådant syfte.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt