Drönare ska avslöja lantbruksslaveri

2015-07-29 07:35  
Datainspektionen har överklagat beslutet från förvaltningsrätten i Malmö gällande fotografering av trädgårdar med drönare. Foto: TT

Brasiliens regering planerar att sätta in drönare i försöken att få bukt med det moderna slaveriet inom lantbruket.

Arbetsmiljöinspektörer ska få tillgång till sex kameradrönare som kan användas när de granskar egendomar där de misstänker att arbetskraften utsätts för omständigheter som påminner om slaveri, meddelar landets arbetsmarknadsdepartement.

Det sker med början nu i augusti i delstaten Rio de Janeiro, men kommer att bli aktuellt även i andra delstater.

– Drönare kan inte ersätta inspektörernas fysiska närvaro, men de kan göra nytta till exempel på gårdar som är svåra att nå med bil, säger Bruno Barcia Lopes, samordnare i Rio de Janeiro.

Ett av de "vapen" som används i kamp mot slaveriet är en svart lista över företag som använder slavar. Listan har uppdaterats varje halvår sedan 2003, men uppdateringarna har stoppats genom en rättskarusell som dragits i gång av Abrainc, en organisation för fastighetsutvecklare där de största byggbolagen ingår.

Brasilien avskaffade officiellt slaveriet 1888, som sista amerikanska land. I dag beräknas 1,8 miljoner människor vara utsatta för tvångsarbete i Latinamerika, enligt uppgifter från FN-organisationen ILO 2012. Någon pålitlig statistik om slavarbete i Brasilien finns inte.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt