Drönare ger fyra gånger snabbare hjälp vid hjärtstopp

2017-06-13 17:00  

Vid ett hjärtstopp är tiden till behandling avgörande för överlevnad. En drönare kan skynda på tillgången till hjärtstartare rejält, visar ny forskning.

Sverige är ett glesbefolkat land. Det kan få ödesdigra konsekvenser för en person som drabbas av hjärtstopp.

Ambulanssjukvården rapporterar cirka 5 000 hjärtstopp utanför sjukhus årligen i Sverige. År 2015 överlevde bara 11 procent till 30 dagar efter händelsen. Men med en tidig strömstöt från en hjärtstartare inom de tre till fem första minuterna kan uppemot 70 procent av patienterna överleva ett hjärtstopp, enligt Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och ansvarig forskare vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet.

– I områden med förlängd ambulansresponstid, uppemot 20-30 minuter, är chansen att överleva ett hjärtstopp oerhört liten, säger han.

Han har därför tillsammans med forskarkollegor undersökt möjligheten att leverera en hjärtstartare med hjälp av en specialbyggd ambulansliknande drönare. Rutterna för 18 riktiga hjärtstopp som inträffade mellan 2006-2013 i Norrtälje kommun har flugits med drönaren.

Läs mer:

Läs mer: De vill flyga ut hjärtstartare med drönare

Tiden från utlarming tills dess att drönaren lyfte från räddningstjänsten i Älmsta i Norrtälje kommun var endast tre sekunder. Medeltiden från utlarmning till ankomst var fem minuter vilket är 16 minuter kortare jämfört med när ambulans tog sig ut till platserna.

– Denna studie visar tydligt att obemannade luftfarkoster, så kallade drönare, har stor potential att redan före ambulansens ankomst leverera en hjärtstartare, framför allt i landsbygds- och skärgårdsmiljö, säger Andreas Claesson.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Jama.

Drönaren flyger utom synhåll från piloten i upp till 10 kilometers radie. Forskargruppen påpekar att en viktig del av studien har varit att i nära dialog med Transportstyrelsen och Luftfartsverket fått tillstånd att visa att drönare har stor potential att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp.

Projektet stöds av Stockholms läns landstings innovationsfond.

Andreas Claesson har även medverkat i tester för att hitta nödställda badare med drönare. Redan nu under sommaren ska de användas i Tylösand utanför Halmstad, rapporterar P4 Halland.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt