Dreamliner lyfter på tisdag

2009-12-11 11:06  
Dreamliner i hangaren

Omkring tre år försenat planerar nu Boeing för premiärflygning med flygplanet 787 Dreamliner på tisdag 15 december.

Flygplanet som envisas med att hålla sig på marken ska nu slutligen få pröva vingarna. Leverantörsproblem, strejker och konstruktionsfel har gång efter annan tvingat Boeing att skjuta på premiärflygningen, och givetvis även på leveranstiden till kunderna.

Men nu är de statiska testerna klara, liksom taxikörningar på flygfält. Tre testplan har preparerats för testflygningar, ett ska enbart testas på marken.

Om testprogrammet faller väl ut kan planet börja levereras till kunder under fjärde kvartalet 2010. Det finns över 800 beställningar på planet som betecknas som ett medelstort långdistansplan.

Det byggs till stora delar av kolfiberkompositer, vilket gör planet lättare än plan byggda i aluminium. Därmed utlovas, tillsammans med nya motorer, en bränslebesparing på 20 procent. Även underhållskostnaderna ska minska genom materialvalet.

Dessa kostnadsbesparingar har lockat flygbolagen att välja modellen, som fått rekordmånga beställningar utan att ens ha varit i luften.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt