Dreamliner levereras igen

2013-05-15 12:23  
Slutmonteringen av Dreamliner i Everett, Washington. Foto: Boeing

Boeing har börjat leverera flygplanet Dreamliner igen till flygbolagen efter vinterns flygförbud.

På tisdagen fick japanska All Nippon Airways ännu ett exemplar av flygplanet 787 Dreamliner, som stått på marken sedan slutet av januari. Modellen belades med flygförbud efter att två flygplan råkat ut för batteribrand. Samtliga dittills levererade 50 plan togs ur trafik.

Boeing har nu modifierat batteri och den låda där batteriet förvaras. Amerikanska luftfartsorganisationen FAA hävde i slutet av april flygförbudet och flygbolagen har sedan dess kunnat genomföra testflygningar. Ett etiopiskt flygbolag har nu även börjat använda planet för passagerarflygningar.

Under flygförbudet fortsatte dock tillverkningen av flygplan. Boeing har även tagit i bruk en ny fabriksanläggning som gör det möjligt att höja tillverkningstakten så att tio plan per månad ska kunna levereras till kunderna.

Hittills har Boeing byggt 114 plan, varav 100 i fabriken i Everett.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt