Dreamliner får flyga igen

2013-02-05 10:23  
Får testflyga senare i veckan Foto: Boeing

Boeing kommer att få börja testflyga sin modell 787 Dreamliner igen. Men flygbolagens plan blir kvar på marken.

För tidningen Seattle Times bekräftar amerikanska luftfartsmyndigheten FAA och Boeing att tillverkaren sannolikt får grönt ljus av myndigheten att börja testflygningar med modellen 787 Dreamliner senare i veckan.

Efter batteribränderna i januari ställdes planen på marken. Inte ens provflygningar i Boeings egen regi tilläts. Men nu ska alltså tillverkaren få tillåtelse att ta upp testplan i luften igen.

Boeing ska enligt uppgift koncentrera utredningen om varför litiumjonbatterierna börjat brinna. Man kommer bland annat studera på vilket sätt batterierna påverkas av tryck- och temperaturförändringar, liksom av vibrationerna vid start och landning.

En möjlig åtgärd är att kapsla in batterierna bättre så att röken vid en eventuell brand inte kommer in i kabinen, utan vädras ut ur planet.

Även om Boeing anser sig ha gjort något åt problemet kommer det enligt källor som Seattle Times varit i kontakt med dröja innan transportsäkerhetsmyndigheten NTSB tillåter flygbolagen att börja använda Dreamliner för reguljära turer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt