Dörrfel efter SJs svartmålning

2010-05-25 13:58  

SJ storsatsade på att fräscha upp vagnparken. Resultat: Sextio nylackade vagnar måste köras med avstängda dörrar.

De gamla slitna blå järnvägsvagnarna håller på att fräschas upp av SJ. I renoverat skick är vagnarna blanksvarta, med ny inredning, nya stolar samt eluttag. Men allt som oftast också med en röd klisterlapp ”ur funktion” på dörrarna i var ände av vagnen.

– Det stämmer, säger SJ:s presschef Dag Rosander, det är 60 av våra vagnar som fått för svaga dörrmagneter. Det är mycket nya komponenter som satts in vid renoveringen, och tyvärr var en del av magneterna inte tillräckligt starka.

– Vi upptäckte det här felet i en av vagnarna och beslöt då att dem med avstängda dörrar tills vi hunnit byta ut magneterna, man kan ju gå av och på genom vagnarna före och efter.

Magneterna styr förreglingen av vagnsdörrarna, som håller dem låsta under färd. Vid fel på förreglingen lyser en varningslampa hos lokföraren. Enligt Dag Rosander har magnetfelet inte påverkat säkerheten.

Totalt har SJ 459 sittvagnar. Alla de 60 renoverade, svartmålade vagnarna ska enligt planerna ha fått sina felaktiga magneter utbytta till den 6 juni.

Erik Mellgren

Mer om: Järnvägsvagn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt