Dodge Charger utmanar som polisbil

2010-04-28 15:21  
Dodge Charger polisbil

Nu ger sig Chrysler in i spelet om polisbilsorder i USA med sin nya version av Dodge Charger.

Polisbilsmarknaden i USA domineras av Ford, som med sin nuvarande modell Crown Victoria har 70 procent av marknaden för patrullbilar. Den litet ålderdomliga men omtyckta modellen ska läggas ner, men Ford har tagit fram en modernare modell baserad på personbilen Taurus, och hoppas med den behålla marknadsdominansen.

Men det finns utmanare. En av dem är Chryslerkoncernen, som nu visar upp sin version av USAs nästa patrullbil. En bil baserad på den kommande Dodge Charger, med den vassa Hemi V8-an som muskelbilsentusiaster förknippar med Dodgebilar.

Med effekten 360 hästkrafter rankades Charger som den kraftfullaste bilen i The police vehicle evaluation report 2010, skriver Detroit News. Bilen jämfördes då med Ford Interceptor, Chevrolet Impala och Chevrolet Tahoe.

Dodge Charger har kvar vissa egenskaper från äldre tiders amerikanska bilar, exempelvis bakhjulsdrift, som polispatrullerna uppskattar. Ford hoppas på att kunna övertyga polismyndigheterna att köpa deras modell genom att framhålla energisnåla mindre motorer och framhjulsdrift.

Konkurrenten GM tänker presentera en bakhjulsdriven version av Chevrolet Caprice i polisbilsversion 2011, och en uppstickare, Carbon Motors, tänker erbjuda marknaden en dieseldriven polisbil som kallas E7, och som enbart utvecklats för att tjänstgöra som patrullbil.

Detroit News påpekar att Chrysler var ett stort märke i polisbilssammanhang på 1960-talet med modellen Plymouth Grand Fury.

Även i Sverige användes Plymouth av den svenska polisen, men den beskedligare bilen Plymouth Valiant.

Håkan Abrahamson

Mer om: Polisbil Chrysler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt