Djurisk självkörande lastbil ska slåss om segern

2016-05-25 10:55  
Chalmersteamet som arbetar med den självkörande lastbilen. Bakre raden: Ivo Batkovic, Johan Bergström, Björnborg Nguyen, Mauro Bellone, Fredrik von Corswant, Ola Benderius. Främre raden: Björn P Mattsson, Mats Svensson Saknas på bilden: Christian Berger, Arpit Karsolia, Federico Giaimo Foto: Henrik Sandsjö, CC-licens

Med inspiration från djurvärlden hoppas Chalmers lag på seger i tävlingen The Grand Cooperative Driving Challenge.

Just nu är Ola Benderius, forskare inom fordonsteknik och autonoma system, på plats i Nederländerna där tävlingen The Grand Cooperative Driving Challenge ska hållas på lördag 28 maj. Här tävlar 10 lag från europeiska universitet med sina självkörande fordon.

– Vi är på en forskningsanläggning och håller på att förbereda lastbilen. På kvällarna åker vi ut och testar scenarierna, vi håller på med omvärldsmodellering och tar in info från sensorerna i lastbilen så att vi bättre ska kunna navigera, berättar han för Ny Teknik.

Tävlingens upplägg är lite annorlunda, det är inte att köra snabbast som är viktigast. Istället ska de självkörande fordonen exempelvis kunna formera om sig från att köra parallellt i två filer till att köra på led i en och samma fil.

– Lagen får mer poäng av att hjälpa varandra, säger Ola Benderius.

Här kan du se Chalmers lastbil testköra i Borås:

Lastbilens mjukvara OpenDLV utvecklas som öppen källkod och finns tillgängligt på nätet. Än så länge har ingen utomstående bidragit till programmet, men Ola Benderius hoppas att tävlingen kan väcka intresse för projektet.

– Det är väldigt nytt, vi började i januari, men vi baserar vår kod på ett annat projekt som heter Open da Vinci. Vi hoppas på att vi får lite genomslag nu.

Chalmerslaget har hämtat inspiration från djurvärlden när de utvecklat sitt självkörande system. Dess hantering av information från kameror och sensorer ska efterlikna hur ett djur tar in information om sin omvärld. Via maskininlärning ska lastbilen bli bättre på att reagera på information från omvärlden.

– Det finns väldigt många tekniska system som är väldigt avancerade och komplexa, men vår idé är att även en hare eller en mus är ett autonomt system.

– Djur som springer på savannen springer inte på varandra. Vi börjar med att titta på dem, säger Ola Benderius.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt