Fordon

Dieselbil laddar för fartrekord

Dieselmax beredd på rekord

En gul cigarrformad bil gör sig i dagarna beredd att sätta hastighetsrekord för dieselbilar på legendariska Bonneville Salt Flats i saltöknen i Utah. I lördags körde bilen mer än 480 km/h.

Publicerad

Brittiska JCB, som bygger anläggningsmaskiner, har låtit bygga racerbilen Dieselmax. Den ska drivas av två fyrcylindriga dieselmotorer ur JCBs produktion som levererar 750 hästar vardera.


Bilen har ritats av Ron Ayers, som också ritade jetmotorbilen Thrust, som 1997 satte fartrekord för landfordon med 1220 km/h. Den bilen rattades av den brittiske piloten Andy Green, som även anlitat för att köra Dieselmax.


I fredags och i lördags körde han bilen vid flera tillfällen och slog med marginal det tidigare fartrekordet för dieselbilar, 376 km/h.


Andy Green nådde både 492 och 507 km/h, men den här veckan ska två officiella organisationer övervaka körningen för att ett nytt rekord ska kunna noteras.


Som brukligt vid sådana här rekordförsök ska fordonet färdas en engelsk mil (1,6 km) i en riktning för att sedan inom en timme köra samma sträcka tillbaka.


Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här