Dieselannonsen som kan kosta VW miljarder

2016-03-30 10:35  
Den rena dieselfamiljen i Volkswagens annonser kan få ett dyrt efterspel. Foto: VW

Under många år vände sig Volkswagens annonser till miljömedvetna köpare med budskapet att deras dieselmotorer var ”rena”. Nu stäms företaget för ”bedräglig marknadsföring”.

Den här gången är det den federala konkurrensmyndigheten FTC som stämmer Volkswagen vid en distriktsdomstol i San Francisco och hävdar att amerikanska kunder har orsakats skador för ”miljarder dollar” genom bedrägeriet.

Volkswagen har redan erkänt att man använt fuskprogramvara i 580000 dieselbilar som sålts i USA från 2009 som ser till att motorn ger lägre utsläppsvärden av NOx i testmiljö än vid vardagsanvändning på vägarna.

FTC vill nu ha en domstolsorder på att VEW ersätter de kunder som köpt en dieselbil med fuskprogramvaran.

Den här stämningen är bara en i raden av amerikanska stämningar mot Volkswagen för dieselfusket. USAs justitiedepartement har redan stämt företaget på 375 miljarder kronor för att ha brutit mot miljölagarna. Dessutom väntar sammanlagt mer än 500 stämningar från delstater och konsumentgrupper.

FTC är särskilt upprört över hur VW med hög svansföring presenterat sina dieselbilar som ”rena” i marknadsföringskampanjer som har kostat tiotals miljoner dollar. Man har medvetet lurat kunder som har känt ett ansvar för miljön, och därför köpt Volkswagens bilar i förvissningen att de som reklamen lovade var bättre för miljön.

Av stämningen framgår att FTC anser Volkswagens beteende än mer bedrägligt sedan företaget uppmärksammats på att utsläppen i verkligheten var större än de angivna värdena, men då lämnade vetenskapligt värdelösa förklaringar om företeelsen till myndigheterna.

Fortfarande pågår förhandlingar mellan VW och instanser som amerikanska naturvårdsmyndigheten EPA och luftvårdsmyndigheten i Kalifornien om hur problemet ska lösas.

Den 21 april måste VW senast ha lämnat besked om hur man ska åtgärda fordonen på den amerikanska marknaden.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL