Diesel ska sätta fart på Maserati

2013-04-10 14:49  
Maserati Ghibli Foto: Maserati

Maserati Ghibli är en ny sportig personbil, som får den första dieselmotorn i bilmärkets historia.

(Stavfel korrigerat) Inför bilmässan i Shanghai visar nu Fiatägda sportbilstillverkaren Maserati sin nya fyradörrars sportbil Ghibli, en modell som ska konkurrera med bilar som Audi A6, BMW 5-serien, Mercedes E-klass och Jaguar XF.

Den byggs på en förminskad plattform av modellen Quattroporte. Samma plattform kommer att användas för en större Alfa Romeo och en efterföljare till Chrysler 300, rapporterar Autoweek.

Revolutionerande för märket är att en dieselmotor för första gången tar plats under huven på en Maserati. Den levereras av italienska dieselmotorföretaget VM Motori Centro, och kan komma att användas även i Jeep Grand Cherokee.

Det handlar om en common-railmotor på tre liter och i V6-utförande. Uppskattad effekt är 240 hästkrafter, men några detaljer har företaget ännu inte lämnat ut. Modellen är främst tänkt för den europeiska marknaden.

För USA-marknaden, där dieselmotorer är svåra att kombinera med sportbilar, tror företaget mer på bilar med enkel eller dubbel turbo och effekter på 330 eller 410 hästkrafter.

För marknader där stora motorvolymer beskattas hårt kommer även motorer på max två liter. Sådana förväntas komma från Alfa eller Fiatmodeller.

Som standard erbjuds en åttaväxlad automatlåda med rattmonterade paddlar.

Med den här satsningen, och en kommande stadsjeep med namnet Levante, siktar Maserati på att sälja upp mot 50000 bilar 2015. Förra året sålde man 6288 bilar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Chrysler Maserati

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt