Designar bilen så det värker

2009-03-02 15:11  
Nissan BUI2 i inredning för högerstyrning.

När Nissans inredningsdesigner tar fram lättanvänd bilinredning får han räkna med värkande rygg och ben. Att kliva ur en bil är en komplicerad manöver.

Nacki Yamamoto är 39 år, men när han testar bilinredningar bär han en dräkt som spjärnar emot så att han rör sig som en dubbelt så gammal människa.

"Det är obekvämt, men för att verkligen förstå svårigheterna för äldre bilister är det nödvändigt att känna smärtan, säger Yamamoto i ett pressmeddelande.

Resultatet av övningarna ha blivit en annorlunda bilinteriör som ska vara så intuitiv att vilken bilförare som än sätter sig bakom ratten så ska man genast förstå var reglagen för olika funktioner sitter. Prototypen kallas BUI-2 (best usability interior)

Rattens ekrar sitter så att föraren kan greppa som klockan 3 och klockan 9. Vänstra pekfingret manövrerar växelspaken av paddeltyp vid klockan 10.

Knappar och reglage sitter enligt Nissan där de flesta förväntar sig att finna dem. Mycket möda har lagts ner på att studera hur man stiger i och ur en bil.

Att ta sig ur en bil innebär en serie krångliga moment, som män och kvinnor dessutom gör på olika sätt. Män drar oftast i öppningshandtaget och knuffar sedan upp dörren med axeln. Kvinnor drar oftast i öppningshandtaget med ena handen och använder den andra till att knuffa upp dörren.

Eftersom dörrvredet greppas på så olika sätt måste formgivarna ta hänsyn till detta. Även önskemål om ett ordentligt handtag på dörrens insida löstes med en uppstickande kan utmed hela dörren under fönstret.

Med studierna gör sig Nissan redo att möta en åldrande kundkrets som vill röra på sig även på ålderns höst.

Håkan Abrahamson

Mer om: FoU Design

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt