Deras malmjaktbörjar 60 m upp

2008-10-14 23:00  

Med hjälp av vässade mätmetoder spanar geofysikerna efter malm – från flygplan, 60 meter över marken.<br></br> – Tekniken är hundra gånger bättre än när vi började och vi kan se 500 meter ner i marken, säger Sören Byström på SGU.

Jakten på mineral och malm blir allt intensivare. Spaningarna sker både från luften och på marken. Tekniken har utvecklats så att det nu går att se flera kilometer ner i berggrunden.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, använder sig av tre olika mätmetoder och tar hjälp av avancerade flygare som skannar av område efter område.

Magnetometern indikerar hur berggrunden ser ut. SGU tände på tekniken efter att ha fått veta att amerikanerna använde den för att jaga ubåtar. Men magnetometern visade på den tiden ofta fel.

- I dag är apparaten absolut, vilket innebär att den är faktor hundra gånger bättre än förr och den mätmetod som har utvecklats bäst, säger Sören Byström, rådgivare för flygmätningar på SGU.

Med magnetmätning kan man se ett par kilometer ner i berggrunden, men Sören Byström anser att det är som att titta bort mot horisonten. Ju längre bort, desto sämre ser man detaljerna. Med datorns hjälp kan berggrunden skiktas i djupled för att visa hur djupt ner malmen ligger.

- Men riktigt säker på vad som finns är du först när du borrar.

För att få riktigt bra information om hur berggrunden ser ut 500 meter ner, använder SGU elektromagnetisk mätning. Även om det inte har skett några större förbättringar när det gäller elektroniken är den bättre nu.

- Med denna metod lyssnar vi på markens respons, säger Sören By-ström.

Den tredje mätteknik som SGU använder är mätningen av radioaktiviteten. Mätmetoden har inte utvecklats nämnvärt, utom att storleken på detektorn har ökat.

- Ju större detektor desto bättre värde får vi på torium, uran och kalium.

Hur mycket skatter som finns i den svenska berggrunden är det ingen som vet.

- När det gäller till exempel Skellefteåfältet har vi bara skrapat på ytan. Det finns väldigt mycket mer att hämta där, säger Sören By-ström.

"Något av det bästa jag gjort i ett plan"

Utrustningen som skannar berggrunden fyller nästan planet. Den sköter sig i stort sett själv, men att flyga strax över trädtopparna kräver sina män.

- Man måste ha lågflygutbildning, säger piloten Anders Öberg, till Ny Teknik.

Tillsammans med en navigatör flyger Anders Öberg 60 meter över marken för att kartlägga allt från grustäkter till guld. Ett specialbyggt gps-system, som är anpassat till just dessa flygningar har de till hjälp.

Anders Öberg är flygchef för Wermlandsflyg och anlitas av SGU för att kartera intressanta områden. Han har flugit allt från linjefart till charter.

- Men det här är den roligaste typ av flygning jag varit med om.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt