Deras autonoma robot rensar ogräs med laser

2021-05-03 08:00  

På robotens undersida sitter åtta lasermoduler. Tillsammans ska de kunna ta kål på 100 000 ogräs i timmen. Det svåra är att klara det utan att skada de odlade grödorna på åkern.

Det blir allt svårare att vara bonden som inte erbjuder ekologiska produkter, och en giftfri ogräsbekämpning står högt i kurs.

Autonomous Weeder från Seattle-baserade Carbon Robotics använder koldioxidlaser för att få bort de ovälkomna växterna. Nu har robot-startupen lanserat tredje generationen av sin ogräsbekämpare.

Med hjälp av datorseende och gps kan deras autonoma ogräsrobot manövrera genom fälten oavsett om det är natt eller dag, och hålla sig inom avgränsningar med hjälp av geostaket.

Lidar-sensorer ska se till fordonet undviker krockar med oförutsedda hinder. Fordonet använder maskininlärning för att särskilja ogräs från grödor, när fordonet är i rörelse. Carbon Robotics berättar om fordonet i ett pressmeddelande.

Tolv kameror läser av åkern

Tolv hd-kameror läser av växtligheten, och fordonets åtta lasermoduler kan tillsammans döda 100 000 ogräs i timmen, enligt företaget. Vardera laser ligger på 150 W, och kan skjutas av var 50:e tusendels sekund. Träffsäkerheten sägs ligga inom tre millimeter, och på en dag ska fordonet kunna rensa 6-8 hektar. 

Maskinen har en spårvidd på 2,8 meter och väger totalt 4,3 ton.

Tillverkarens drivlina är dock inte fullt lika ekologisk. En Cummins-diesel på 74 hk driver fyra hydrauliska motorer, och roboten har en toppfart på 8 km/h. Enligt Carbon Robotics har de redan sålt slut på modellår -21.

Priset för ogräsbekämparen vill tillverkaren inte uppge, skriver Seattle Times i en artikel, men enligt vd Paul Mikesell ligger det omkring ”några hundratals tusen dollar”.

Maskinen är inget för den privata tomten – och en version anpassad för gräsmattan ingår inte i företagets planer för närvarande, enligt tidningen.

Paul Mikesell grundade robotföretaget efter att tidigare ha haft chefsjobb på Uber och var medgrundare till Isilon System, som senare köptes av Dell.

John Edgren

Mer om: Robot Laser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt