Den nya drönaren kan spana i över ett dygn

2017-11-22 15:56  
Foto: Elbit Systems

Hermes 45 kan hålla sig i luften i mer än 24 timmar – och bära med sig en last på 15 kilo. Drönaren från Israel är främst avsedd för spaning och eldledning. Den kommer bland annat bära elektrooptiska/infraröda system (EO/IR).

Det israeliska teknikföretaget bygger vidare på sin framgångsrika familj av militära drönare – Hermes 90, samt versionerna 450 och 900. Nu presenterar Elbit Systems Hermes 45.

Den nya farkosten levererar bland annat en operationstid som ligger över ett dygn. Det innebär att den faller in under kategorin MALE-farkoster. Förkortningen står för ”medium-altitude long-endurance”. Gruppen omfattar obemannade farkoster som kan flyga mellan 24-48 timmar på höjder mellan 10 000-20 000 fot (3 048-6 096 meter).

Konstruktionen är en flygande vinge med en skjutande propeller som drivs av en förbränningsmotor. Drönaren har en maxvikt på 65 kilo och kan bära med sig last på upp till 15 kilo. Hermes 45 är främst avsedd för ISR – ”intelligence, survaillance, target aquisition”. Den kommer bland annat bära elektrooptiska/infraröda system (EO/IR), radar samt utrustning för signalspaning.

Läs mer:

Läs mer: Testflög Model 401 – det nya budgetflygplanet

Drönaren flyger som högst på 15 000 fot (4 572 meter). De två operatörerna kan kommunicera med farkosten på upp till 25 mils avstånd, men Hermes 45 kan också använda ett navigationssystem via satellit.

Hermes 45 lyfter med hjälp av en kort ramp som kan monteras på fartyg eller ett fordon. Landningen sägs ske utan behov av landningsbana eller annan infrastruktur – exakt hur är ännu oklart. Det kan dock röra sig om en landning med hjälp av fallskärm. Efter landningen ska drönaren kunna göras startklar på 20 minuter.

Även farkostens dimensioner är oklara. Hermes 450 har ett vingspann på 10,5 meter – och 900 har ett vingspann på 16 meter. Är 45 en storebror eller lillebror?

John Edgren

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt