DeLorean har hunnit ikapp framtiden

2016-01-29 10:42  
DeLorean DMC-12 kommer tillbaka i produktion. Foto: DeLorean Motor Co

DeLorean Motor Co har alla tillstånd klara att åter börja tillverka den legendariska sportbilen DMC-12, känd från filmen Tillbaka till framtiden.

Företaget som finns i Texas har kämpat i många år för rätten att ta upp tillverkningen av sportbilen med sina måsvingedörrar, som ursprungligen byggdes åren 1981 och -82 i endast nio tusen exemplar. Mest känd blev den som framtidsmaskin i filmen Tillbaka till framtiden då skådespelaren Michael J Fox i rollen som Marty McFly körde en DMC-12.

Det ursprungliga DeLoreanbolaget gick i konkurs 1982, men ett nytt med samma namn bildades 1995 i Texas och köpte upp reservdelslagret, som innehåller miljoner delar. Man har ägnat sig åt reparationer och återförsäljning av begagnade DMC-12, men har också velat starta nytillverkning av bilen eftersom efterfrågan hela tiden har funnits.

Problemen har varit rätten att använda varumärket, liksom att få bilen godkänd av de amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheterna.

Men förra året gjorde man en uppgörelse om varumärkesrättigheterna, samtidigt som en ny lag gjorde det möjligt att tillverka bilar i mycket små serier av s k replikabilar. De behöver bara klara de säkerhetskrav så gällde när den ursprungliga bilen var ny.

Därför räknar DeLorens Motor Co med att tillverka 300 nya bilar som kommer att använda mängder av originaldelar från lagret, men även en del nytillverkade. Ett exempel är motorn, som ursprungligen var en V6a som tillverkades i Frankrike och som även användes av Volvo. Där för Texasföretaget nu diskussioner med olika tillverkare om vilken maskin som ska användas.

Nyproduktionen väntas kunna komma igång våren 2017 och priset beräknas hamna någonstans strax under 100000 dollar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt