Delar från MH370 kan ha hittats

2014-03-20 08:37  

Två föremål som kan komma från det försvunna malaysiska passagerarplanet har hittats i havet med hjälp av satellit. Nu inleds ett intensivt sökande i området, väster om Australien.

– Ny och trovärdig information har kommit fram i relation till sökandet i södra Indiska oceanen, sade den australiske premiärministern Tony Abbott.

Australiska Air Force Orion är på väg för att söka efter föremålen. Ytterligare tre plan har skickats till området.

– Arbetet med att hitta de här föremålen blir oerhört svårt och det kan visa sig att de inte har med sökandet efter MH370 att göra, sade Abbott.

Den australiska sjöräddningsmyndigheten säger att satellitbilderna är svåra att analysera, men så här långt anses det absolut värt att fortsätta leta i området, omkring 250 landmil sydväst om Perth.

– Det är rimligt stora objekt och troligen sköljs de över med vatten och rör sig upp och ner på vattenytan, sade Amsa-chefen John Young vid presskonferensen. Amsa är Australiens sjöräddning.

– Eftersom myndigheterna där reagerat rätt starkt och till och med tar den här informationen om ett signifikant fynd ända upp till premiärministern i Australien så tror jag att man tar det här på ganska stort allvar, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetskonsult som intensivt följer rapporteringen om det försvunna planet.

Enligt Kjäll måste man ändå ta uppgifterna med en nypa salt än så länge. Satellitbilderna från området är otydliga på grund av dålig sikt. Man har visserligen kunnat mäta att ett av fynden är 24 meter långt, men det finns mycket skräp som flyter omkring i världshaven.

– Med tanke på storleken och att det är ett föremål som flyter skulle det kunna vara en vinge eller en stjärtsektion. Det skulle vara en fantastisk framgång, säger Kjäll.

En så relativt intakt vinge skulle tyda på att planet var någorlunda helt när det nådde vattenytan.

Södra Indiska oceanen är rakt motsatt riktning mot MH370:s egentliga destination Peking. Men platsen stämmer med den satellitbåge som ritats upp, baserad på planets sista kontakter med en satellit över Indiska oceanen. Enligt denna befann sig flighten vid sista kontakten någonstans längs en båge mellan södra Indiska oceanen, via Sydostasien och upp till Kazakstan i Centralasien.

Fyndplatsen stämmer också med scenariet att planet _ av oförklarad anledning _ vände och körde sydvästerut i stället för nordösterut. Till fyndplatsen från utgångspunkten Kuala Lumpur är det drygt 500 landmil. Till Peking från Kuala Lumpur är det knappt 500 landmil.

– Stämmer de här uppgifterna så styrker det teorin om att det inträffat ett katastrofalt fel ombord på planet. Det lutar mer och mer åt att något systemfel, en brand eller något liknande som slagit ut de tekniska systemen, säger Kjäll.

Skulle det visa sig att olycksplatsen nu är funnen finns det möjligheter att hitta planets så kallade svarta lådor.

– Och då finns det mycket goda chanser att få veta vad det är som hänt. Sedan är det också viktigt att studera vrakdelar, de kan också berätta mycket, säger Kjäll.

TT / Ny Teknik

Mer om: Flygolycka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt