Fordon

De vill att elbilen ska bli emoji

Förslag på elbils-emoji. Foto: Electrify America
Electrify America hoppas på en emoji som visar en elbil och laddstation. Foto: Electrify America

Hittills finns det ingen standardiserad emoji för elbilar. Det kan nu vara på väg att ändras.

Publicerad

Företaget Electrify America, som bygger laddstolpar i USA, har begärt att en elbilssymbol ska införas i emoji-alfabetet. Företagets önskan har ställts till Unicode Consortium, som reglerar skapandet av nya emojis.

En namninsamling har också startats på nätet, till förmån för den nya elbils-emojin. På fem dagar har drygt 100 personer skrivit på.

– Nu när elbilar blir mer populära och nätverket av laddstationer fortsätter att växa, kände vi att det var dags för en emoji som speglar industrins förändring och framtidens transporter, säger Rich Steinberg, kommunikationschef på Electrify America, i ett pressmeddelande.

I dagsläget finns över 3 000 standardiserade emojis. Under 2019 släpps 230 nya, bland annat symboler för rullstolar, öra med hörapparat, fallskärm, stetoskop samt mekaniska armar och ben. Men någon elbil finns inte bland nykomlingarna.

Teknikens Värld konstaterar dock att det redan finns andra elbilsemojis, men de ingår inte i Unicode Standard, vilket innebär att symbolen inte syns om inte mottagaren har laddat ner samma emoji. Standardiserade emojis finns däremot normalt i datorer eller mobiltelefoner utan att användaren behöver göra något.