De utvecklar en Hyperloop som drivs av sol- och vindkraft

2019-09-16 13:41  

Transportlösningen Hyperloop är fortfarande långt från verklighet. Men det hindrar inte intressenter från att försöka förbättra konceptet. Nu utvecklas en variant driven på sol- och vindkraft.

Ända sedan Elon Musk presenterade sin tanke om Hyperloop 2012 har det blivit ett race för att få konceptet realiserat. Förenade Arabemiraten och Saudiarabien är två länder som satsar stort. I somras gav indiska delstaten Maharashtra företaget Hyperloop One uppgiften att bygga ihop staden Puna med Bombay.

Några som tycker att konceptet, att skicka tåg i vakuumtunnlar i hastigheter på upp till 1200 km/h, går att förbättra är kinesiska Mad. Arkitektfirman jobbar tillsammans med amerikanska Hyperloop Transportation Technologies med att utveckla en mer miljövänlig version.

Enligt Mad ska de demonstrera hur det artificiella kan smälta samman med det naturliga samtidigt som deras lösning ska förändra hur vi använder offentliga platser. 

En av huvudpunkterna: tunnlarna som Hyperloop-kapslarna ska färdas genom är klädda i formbara solpaneler. Dessa ska tillsammans med speciella rotorlösa vindkraftverk vara de huvudsakliga kraftkällorna för att driva transportsystemet.

Vill nå en hastighet över 1000 km/h

Själva tunnlarna ska stå på sjumetersstyltor vilket gör att marken under ska kunna användas till annat. Här lyfter MAD fram urban odling, parker och andra grönytor som bra exempel på markanvändning.

Hyperloop är ett intressant koncept som funnits länge (Elon Musk kom inte på det, idén om vakuumtransporter kläcktes redan 1799), och flera företag och myndigheter har kastat in rejäla summor pengar i utveckling för att få det att lyfta. Men det är inte helt enkelt att gå från vision till verklighet. Tekniskt sett är man fortfarande en bit från att realisera de otroliga hastigheter som ska vara möjliga. I dagsläget ligger hastighetsrekordet på 463 km/h – vilket är ganska långt ifrån den tänkta marschfarten på över 1 000 km/h.

Läs mer: Virgin ska bygga 35 km hyperloop i Saudiarabien

Tidsramarna för när en första Hyperloop-linje är i drift är diffusa. Hyperloop Transportation Technologies har tidigare sagt att de redan 2020 ska vara klara med en första bana i Abu Dhabi. Om det nu blir så, och i vilken hastighet transporterna kommer gå, återstår att se.

Felix Björklund

Mer om: Hyperloop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt