De tar luftskeppet till Nordpolen – nu säljs biljetterna

2019-04-19 06:00  

En resa till Nordpolen i luftskepp. 2023 ska det vara möjligt och nu släpper svenska Oceansky Cruises de första expiditionsbiljetterna.

På annandag påsk kan de som tyckte det var för snålt tilltaget i ägget unna sig något alldeles extra. Detta då företaget Oceansky Cruises släpper biljetterna till sin första polarexpedition, en resa i luftskepp från Svalbard till Nordpolen tur och retur. Luftskeppet byggs av brittiska Hybrid Air Vehicles och modellen heter Airlander 10.

Och om allt går vägen kommer de första sexton passagerarna att lyfta från Longyearbyen 2023. Men hugade spekulanter bör veta att det kostar på att vara tidigt ute. Enligt en intervju i Veckans Affärer kommer kuvertpriset för en kabin med plats för två att ligga på 600 000 kronor. 

Bakom företaget Oceansky Cruises står far och son Lawaczeck som båda har lång erfarenhet av flygbranschen. Carl-Oscar som pilot samt arbete på tillverkaren Bombardier. Pappa Carl-Frans har under hela sitt liv varit verksam inom flygtransportbolag.

Tre år att bygga och få luftskeppet certifierat

 

Och man har jobbat länge mot målet att få till en kommersiell produkt. När Ny Teknik pratade med Carl-Oscar Lawaczeck i höstas, inför lyxresemässan Pure Life Experiences i Marrakech, sa han att de var nära. Och nu har man alltså kommit till skott.

– Mer testflygningar krävs, men det är på god väg. Nästa steg är nu att klassificera den kommersiella flygfarkosten. Och det kommer att ta ungefär tre år att bygga och få farkosten certifierad för passagerartrafik, sade han då.

Läs mer: Airlander 10 går i produktion – ska flyga passagerare

Just kommersialisering av luftskepp har ännu så länge varit svårt. När Oceansky startade var det inte lyxresor som var på tapeten – utan godstrafik.

Men ju längre de kommit på vägen, desto mer har det skruvats om – och nu är målgruppen uteslutande de med tillräckligt på banken för att inte sakna en miljon eller två.

Och på frågan varför man väljer att skicka miljonärer till Nordpolen sade Carl-Oscar Lawaczeck att detta var för det unika som man kan erbjuda.

– Nordpolen är ju ett ställe dit man normalt inte kan ta sig. Därför valde vi det – det visar på luftskeppets alla styrkor. Det första är att med ett luftskepp så kan du landa varsomhelst, du behöver ingen infrastruktur. Det här kan varken båt eller flygplan erbjuda. Och jämfört med helikoptern har du extrem räckvidd – och riktigt mycket utrymme.

Andrées luftfärd 1897 planerade samma rutt

Även om det finns likheter vill Oceansky inte jämföra sina lyxresor med vad ballongfararen Salomon August Andrée försökte sig på 1897, en resa som slutade i ett haveri och där samtliga tre besättningsmedlemmar omkom.

– Andrées luftfärd var ju ganska amatörmässig, han testflög ju inte ens sin ballong. Han tänkte att det skulle vara en kul helggrej. Det här projektet har det jobbats på sedan 2010. Det har testflugits, hittats en affärsmodell. Nu måste vi få godkänt av skepp, pilot och organisation – så det är en helt annan nivå, sade Carl-Oscar Lawaczeck till Ny Teknik i fjol.

Men även om det kan låta unikt med luftskeppsfärder är Oceansky inte ensamt om att försöka bygga lyxturism kring det. Etablerade Cookson Adventures har planer på att erbjuda resor med en egen Airlander10. Både Oceansky och Cookson och är beroende av att farkostens tillverkare Hybrid Air Vehicles får fram en godkänd version av luftskeppet.

Felix Björklund

Mer om: Luftskepp Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt