De släppte en bil på ”världens starkaste” studsmatta

2021-12-23 09:15  
Vardera av de 144 fjädrarna hämtade från garageportar ska klara av en vikt på 204 kg. Foto: Mark Rober/Youtube

Den två ton tunga studsmattan består av kevlar uppspänd med fjädrar från garageportar. Se vad som händer när man släpper en bil på den från 45 meters höjd.

Den amerikanska Youtubern Mark Rober begav sig till Australien för att hjälpa två lokala kollegor att konstruera världens starkaste studsmatta – med kapacitet för att skjuta iväg en bil släppt från ett 45 meter högt torn. 

Vikten för hela konstruktionen landade på två ton. Mattan i sig är gjord av kevlar och den är uppspänd med 144 fjädrar hämtade från garageportar.

Var och en av fjädrarna ska klara av en vikt på 204 kg.

Landade på fyra hjul

Efter att ha testat trampolinen med vattenmeloner, bowlingklot, en 30 kilo tung atlassten samt en vattenfylld yogaboll var det dags för huvudnumret. Bilen släpptes med taket nedåt, studsade, slog runt i luften och landade på fyra hjul.

Den främre kofångaren hade endast millimeter till godo till det omgärdande staket som teamet ville undvika att förstöra. En av bilens bakre flyglar nådde mattan först, vilket blev för mycket för ett antal fjädrar – som tappade sin spänst.

Men studsmattan överlevde för övrigt oskadd, och den klarade sitt uppdrag. Se klippet nedan:

John Edgren

Mer om: Kevlar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt