De satsar på att bli första fossilbilsfria ön

2019-01-07 07:15  
Bild på Waiheke, som ska bli den första fossilbilsfria ön. Foto: Nasa World Wind

Glöm fjuttiga miljözoner för bilar – i Nya Zeeland satsar man bredare än så. Ön Waiheke, strax norr om huvudstaden, ämnar förbjuda fossildrivet helt och hållet.

En ö är som klippt och skuren för elbilar. Det menar Vern Whitehead, talesperson för intresseorganisationen Electric Island Waiheke. Gruppen har nu satt bollen i rullning för att helt få bensin- och dieseldrivna bilar och maskiner förbjudna.

– Vår vision är att gå över till billig ren energi för alla fordon 2030. Och genom det bli den första större ön med bofast befolkning som gör det, säger han i en intervju med New Zealand Herold.

Men även om visionen kan låta holistisk så finns det en ekonomisk aspekt i det hela.

– Waiheke har bland den dyraste bensinen i Nya Zeeland och det drabbar de mest utsatta familjerna i vårt samhälle. Vi känner till alla miljövinsterna av att ha nollutsläpp, men vår vision är även ekonomisk. Waiheke ska ha den lägsta totalkostnaden för transport i hela Nya Zeeland, säger Vern Whitehead.

Läs mer: Norska elbilsfantasten Ståle Frydenlund: Så blir Sverige lika framgångsrikt som Norge

I dagsläget utgör elbilar runt en procent av öns fordonsflotta. I rena siffror innebär det runt 80 fordon. Men problemet med att elbilar kan vara för dyra för många av dessa utsatta avfärdar Whitehead.

– Begagnade Nissan Leaf finns för runt 9000 australiensiska dollar. Av de 635 elbilar som registrerades för första gången i Nya Zeeland förra månaden, var hela 450 begagnade Nissan Leafs från Japan eller Storbritannien, säger han.

Även om det låter ambitiöst och framåtsiktande är den Nya Zeeländska ön inte ensamma om att försöka få rubriker för sin fossilfrihet. I ett tal i maj i fjol gick Costa Ricas nya president ut med utfästelsen att landet skulle vara ”ett av – om inte det första fossilfria samhället”. Även Stefan Löfven har kommit med liknande utspel. Inför FN sa han att vi i Sverige ska vara en av ”världens första fossilfria välfärdsstater”. I Danmark har ön Samsø i tjugo år kämpat för att bli fossilfria – ett mål som de tror de kommer att uppnå 2030. Även Azorerna och karibiska ön Bonaire har investerat hårt i att bli fossilfria.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt