De inför mobilförbud även när bilen är parkerad

2018-02-09 15:37  
Foto: Peugeot

En fransk domstol har fattat ett överraskande beslut. Nu blir det olagligt att hålla i telefonen bakom ratten – även vid sidan av vägen, med motorn avslagen.

Så fick Sverige till slut ett förbud mot att hålla i mobiltelefonen bakom ratten. På kontinenten har lagen funnits länge. Exempelvis bötfälldes 300 000 franska förare för överträdelsen under 2015 – ändå visade en undersökning från 2015 att var tionde fransman använde mobilen medan de körde. Sedan 2014 har dödstalen på landets vägar stigit, och nu har Frankrike bestämt sig för att det krävs en mer radikal lagstiftning.

Agence France-Presse rapporterar att ett domstolsbeslut är taget på högre instans om att förbudet mot att använda mobilen bakom ratten ska omfatta alla ”bilar som cirkulerar i trafik”. Upprinnelsen till beslutet är en incident där en förare bötfälldes efter att personen hade parkerat för att prata i telefonen – i en rondell.

Rent praktiskt innebär den luddiga formuleringen att förbudet mot att hålla i en telefon även gäller när bilen står parkerad vid sidan av vägen. Det gäller till och med när motorn är avslagen – och det hjälper inte ens om du har dina varningsblinkers påslagna.

Om du inte står på en anvisad parkeringsplats så blir det 135 euro i böter – och tre poäng på ditt körkort under tre år om du bor i Frankrike.

Det är dock tillåtet att greppa mobilen vid en nödsituation, exempelvis om din Peugeot har brutit ihop. Och med handsfree är det bara att prata på.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt