De gav Ladan 14 hjul – och den oväntade pyramiden fungerar

2021-10-08 10:52  
Utan fjädring blev testkörningen stötig, och blöta däck visade sig vara en akilleshäl. Foto: Garage 54

Gänget bakom ryska Garage 54 svetsade ihop fem extra bakaxlar. Ladans bakhjul driver nu ytterligare tio – fördelade i två pyramider.

I USA är det populärt att lyfta upp redan höga pickups på enorma däck. När ryssarna gör samma sak så är det naturliga valet en Lada. Verkstaden Garage 54 har lagt till lite excentrisk ingenjörskonst.

Fram sitter två hjul från det ryska militärfordonet GAZ-66, medan bakhjulen är av originalstorlek. Vardera av dem driver dock på fem andra hjul som har placerats i en pyramidform, med tre hjul mot marken. Den ikoniska modellen har med andra ord blivit en 14-hjuling. Det rapporterar Interesting Engineering.  

Ryssarna lyckades genomföra den märkliga modifikationen utan att behöva ändra på Ladans drivlina. De sammanfogade fem extra bakaxlar i ett slags pyramidformat chassi, som sedan till synes svetsades fast i bilens ursprungliga bakaxel. De stora framhjulen sattes på en framaxel från en UAZ, ett annat ryskt militärfordon.

Läs mer: Sex vingar sägs ge radikalt minskad bränsleförbrukning

Det här är bara ett av de byggen och experiment som Garage 54 har genomfört för sin Youtubekanal. Bland annat har de testat en mindre version av hjulpyramiden på en Fiat, som fick totalt sex bakhjul. Och Ladan som nu används har tidigare fått sin dieselmotor konverterad till bensindrift av gänget. Blöta däck visade sig vara en akilleshäl för 14-hjulingen, och utan fjädring blev åkturen stötig.

Se klippet med bygget och testet.   

John Edgren

Mer om: Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt