De förvandlar gamla elbilsbatterier till gatlyktor

2018-03-26 15:46  

Ett andra liv och en helt ny roll. Biltillverkaren Nissan har sjösatt ett nytt projekt som ska omvandla begagnade elbilsbatterier till gatlyktor.

Batteritillverkare har krav på sig att ta hand om sitt miljöfarliga avfall. Men istället för att se insamling och återvinning som ett kostsamt problem – kan man göra om det till en ny inkomstkälla.

I projektet ”The Reborn Light” har Nissan tagit fasta på att ”uttjänt” inte behöver innebära skrotfärdigt.

Gamla elbilsbatterier vars kapacitet har försämrats så att de inte håller för fordonsanvändning kan fortfarande erbjuda tillräcklig med kräm för att klara av mindre energikrävande uppgifter.

Läs mer: Energidensitet i elbilsbatterier – så har den utvecklats

Biltillverkaren har tillsammans med 4R Energy Corporation utvecklat gatlyktor som drivs av solenergi och gamla Leaf-batterier. Dessa kommer installeras i den japanska staden Namie som drabbades hårt av jordbävningar och tsunamin 2011.

Och just att lyktorna inte har behov av laddinfrastruktur gör att de står bättre rustade för naturkatastrofer. Första lyktan kommer att tändas under måndagen (26 mars) och förhoppningen är att man ska kunna göra en ”fullskalig installation” senare i år.

Felix Björklund

Mer om: Nissan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt