De fick en flygande start i Airbus tävling

2013-02-04 07:15  
Olivér Lorán från Ungern, Luisa Teixeira från Portugal och Leonhard Späth från Schweiz har gått vidare i Airbus tävling Fly Your Ideas.

Tre Lundastudenter har gått vidare i Airbus globala idétävling för studenter. Deras idé handlar om att hitta markområden som lämpar sig för att odla biobränsle för flyget.

De tre studenterna Olivér Lorán, Leonhard Späth och Luisa Teixeira kommer från olika håll i Europa men studerar just nu vid Lunds universitet. De deltar i Airbus stora tävling ”Fly Your Ideas” och har tagit sig vidare till omgång två.

-Vi var över 600 lag som tävlade i första omgången och 102 som valdes ut till andra omgången. Vi blev ganska överraskade, säger Olivér Lorán.

Idén som tog dem vidare i tävlingen handlar om hur man ska lyckas hitta markområden som fungerar för att odla biobränsle till flygindustrin. Det är något som Olivér Lorán har stött på i arbetet med sin masteruppsats, om policyarbete för att främja biobränsleutveckling. Lundalaget ska ta fram en algoritm för att utifrån satellitdata beräkna vilka markområden som är lovande.

-Det handlar om att hitta markområden som inte lämpar sig för livsmedelsproduktion men för biobränsleproduktion. Det kan röra sig om öknar eller gräsområden med torrt klimat, säger Olivér Lorán.

Det har gjorts testflygningar med biobränsle och flygindustrin är intresserad av att vidareutveckla möjligheten till mer miljövänliga flygningar. Men hittills är regelbundna flygningar med enbart biobränsle i tanken ovanliga.

- Biobränsle är den främsta möjligheten för flygindustrin att minska sina koldioxidutsläpp och forskningen har pågått ett tag, men det finns en kunskapslucka när det gäller att hitta outnyttjad odlingsmark som kan användas för att odla biobränsle. Sådan mark är svår att hitta, säger Olivér Lorán.

Hittills har laget presenterat sin idé för Airbus, men nu ska de gå igenom den information som är tillgänglig från satelliterna och utveckla algoritmen. De har till den 12 april på sig och får stöd av en expert och en mentor från Airbus.

-Teoretiskt sett är det möjligt att göra, men det är också en fråga om vilken information som finns i de spatiala databaserna, säger Olivér Lorán.

I den sista omgången ska fem finallag väljas ut som får presentera sina bidrag i Hamburg i sommar inför en expertpanel från Airbus och övriga flygbranschen. Vinnaren utses den 13 juni i Paris. Förstapriset är 30 000 euro samt möjligheten att få en Airbus-expert till en innovationsvecka på lagets universitet eller högskola.

-Själva läroprocessen i andra omgången, när vi får stöd av Airbus och kan utveckla vår idé vidare, är mycket värdefull, säger Olivér Lorán.

Ytterligare en student från Sverige deltar i tävlingen som medlem i ett franskt lag.

Fly Your Ideas

Airbus tävling Fly Your Ideas är en utmaning till studenter världen över att utveckla nytänkande idéer som kan bidra till en mer hållbar utveckling för flyget. Årets tävling genomförs för tredje gången. Här kan du läsa mer om tävlingen och här kan du följa Lundastudenternas arbete.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt