Darpas satsning: Flygande hangarfartyg

2017-12-22 14:01  
Foto: Darpha

Ett skyarnas motsvarighet till hangarfartyg. Det är vad amerikanska försvarsdepartementet vill ha. Nu ska teknik med attacksvärmar kallade ”Gremlins” utvecklas.

Att skaffa sig luftherravälde har länge varit vägen till seger i krig. När hangarfartygen gjorde entré under mellankrigstiden vidgades flygets möjligheter, och de områden man kunde täcka blev ännu större.

Men hur skulle det vara om man kunde ha flygande hangarfartyg? Tyskland testade på sätt och vis detta då man hade flygplan hängande på sina zeppelinare. Men i och med Hindenburgs krasch, och luftskeppens följande impopularitet, dog konceptet ut.

Nu har tankarna återupplivats. Amerikanska försvaret är mycket angelägna om att kunna skjuta ut och landa drönarflyg från sina Hercules-plan.

Dessa drönare ska kunna bestyckas med allt från bomber till övervakningssystem.

Därför har myndigheten Defence Advanced Research Projects Agancy (Darpa) kontrakterat två olika företag för att designa ett fullskalesystem.

Detta med mål att kunna utveckla ett helt fungerande teknsisk system, där multipla drönare kan luftsättas och ”landas” i ett flygande C130 Hercules till 2019.

– I årtionden har USA:s flygvapen förlitat sig på kapabla multifunktionsflyg för att utföra kritiska uppdrag. Motståndarnas förmåga att upptäcka och engagera dessa flygplan från längre avstånd har ökat över tiden, skriver Darpa i ett pressmeddelande

Darpa kallar systemet för ”Gremlins-programmet”, där namnet tagits från mytologiska okynniga tekniktroll (Gremlins har beskyllts sedan 1920-talet för att få flygplan och andra maskiner att gå sönder).

Varje Gremlin ska kunna ”laddas” med upp till 30 kilo och ha en räckvidd på nära 50 mil. I krigstid skulle det tillåta transportplanen att flyga nära fiendens gräns och skicka ut svärmar av bombare. Om man inte har behov av bomber och granater – kan svärmarna istället fotografera, avlyssna eller störa – helt utan att man riskerar en mänsklig pilot.

Ytterligare en sak som dessa sensordrönare medför är att de är billiga. I kriser och krig kommer fienden tvingas ta beslutet om huruvida man ska spendera kostsamma missiler för att förstöra dem.

Enligt de första teknikunderlagen är förväntningarna att varje drönare ska ha en livslängd på 20 flygningar. Självklart är detta undantaget de ”självmordsdrönare” som man även ska kunna skicka ut.

Gremlin-drönarna är tänkta att utgå från ett Hercules-plan, men det behöver inte nödvändigtvis vara just moderskeppet som står för kontrollen av dem. Detta skulle kunna skötas från andra plan eller från en kontrollenhet på helt annan ort.

Felix Björklund

Mer om: Hangarfartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt